
بلخ
۳ حوت ۱۳۹۹ و ۲۱ قبروری ۲۰۲۱
در صورت کنار آمدن حکومت با گروه طالبان، چه آیندهای در انتظار زنان خبرنگار خواهد بود؟ پرسشی که این روزها به ذهن خبرنگاران زن خطور می کند. این خبرنگار زن خواهان حفظ دستآوردهای دو دهه اخیر شان در عرصه کار و فعالیت رسانه ای و آزادی بیان می باشند.
مینه سلیمی، خبرنگار رادیو تلویزیون« ملی » در ولایت بلخ بر حفظ تمام ارزشها و داشتههای علمی، فرهنگی و هنری زنان تأکید دارد.
او میگوید:« خط سرخ ما تمام دستآوردهای نظام است. ما به هیچ عنوان به عقب برنمیگردیم و صلحی که در آن دستآوردهای زنان نادیده گرفته شود، صلح مطمین و کامل نیست»
وی افزود هیچ زنی نمیخواهد که در سایه نظام جابرانه زیست داشته باشد. بهتر این است که نمایندههای زنان و تمام سران با درنظرداشت این دستآوردها گفتگوهای صلح را ادامه دهند.
در همین حال فرشته اثیر امیری، معاون رادیو«باور» در ولایت بلخ می گوید:« به عنوان یک زن افغان نگران نظام پسا صلح هستم، چون از ابتدا تا حال در روند صلح هیچ شفافیتی وجود ندارد و این روند نتیجه قناعت بخش نداشته است، امیدی هم ندارم که نتیجه مثبت داشته باشد.
خانم امیری افزود در تصویری که زنان افغان از نظام طالبانی دارند صد در صد امیدی به حفظ دستآوردهای زنان نیست. یک نظامی که کشتن انسانهای بی گناه کار شان بود پس چطور به زنان حق خواهند داد تا کار کنند و درس بخوانند.
با این حال خانم امیری می گوید:« فراهم بودن زمینه تحصیل و کار برای زنان و حداقل حفظ دستآوردهای چند سال اخیر پیشرفتی است که من بر آن تأکید دارم.»
لیلی حسینی یکی دیگر از زنان فعال مدنی در بلخ نیز نگران است که بعد از توافق صلح افغانستان با طالبان، کشور به کدام سو خواهد رفت و وضعیت چگونه خواهد شد.
خانم حسینی به بهبود وضعیت در نظام پسا صلح خوشبین نیست. او می گوید:«مطمین هستم بعد از توافق صلح نقش زنان در جامعه کمرنگتر خواهد شد و آنان از این هم بیشتر به حاشیه رانده خواهند شد».
وی تصریح کرد تمام دستآوردهای زنان اعم از هنری، علمی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دو دهه اخیر ارزشمندی خود دارند که باید حفظ شوند.
او بیان داشت:«از همه مهمتر چیزی که به عنوان یک شهروند برای من مهم است و خط سرخ را تشکیل می دهد این است که بعد از توافق صلح، حقوق اولیه همه اتباع کشور حفظ شود و این حقوق شامل تعلیم، تحصیل، حق آزادی، عقیده و بیان میباشد».
رحیمه یزدانی یکی دیگر از خبرنگاران زن در بلخ گفت:«خبرنگاران زن نگران اند زیرا اگر روند صلح درست مدیریت نشود، موضع زنان ژورنالیست به خطر خواهد افتاد. انتظار داریم صلحی که در پیش است به گونهای باشد که در آن، خواست ما و مردم افغانستان در نظر گرفته شود».
از سوی هم نگرانی ها در حالی مطرح می گردد که زنان افغان اعم از خبرنگاران و فعالان مدنی بر حفظ حقوق اساسی زنان در مذاکرات صلح با طالبان تأکید میکنند.
استاد شهلا فرید استاد پوهنتون و در اوایل مذاکرات صلح، عضو هیات مذاکره کننده، میگوید این مذاکرات بیگمان با مشکلاتی روبهرو است، اما تلاش هیات مذاکره کننده از سوی مردم افغانستان این است تا بتوانند طالبان را قناعت دهند.
وی بیان داشت:« آموزش دختران، فعالیت زنان در جامعه، مشارکت زنان در عرصههای سیاسی، اجتماعی و خدمات صحی، از خواست های اصلی زنان می باشد که باید در مذاکرات صلح بر حفظ آنها تأکید شود».
این نگرانی ها در حالی مطرح می شود که روزها است روند گفتگوهای صلح در قطر متوقف است. از سوی هم افزایش حملات هدفمند به جان خبرنگاران و فعالان رسانهای بر نگرانی این قشر افزوده است.
انوشه انصاری
تصحیح: مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان