
سمنگان
۲۸ نوامبر و ۸ قوس ۱۳۹۹
رسانه ها می توانند در قسمت نهادینه سازی دموکراسی، آزادی بیان، حقوق بشر و تشویق و ترغیب نسل جوان به فراگیری آموزش و پرورش نقش مهم و ارزنده ای را در جامعه بازی کنند.
به اساس معلومات ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت سمنگان، امروزه افغانستان دارای یک گستره وسیع رسانهای است، اما به دلیل مشکلات مالی و عدم تمویل برخی از این رسانه ها از سوی نهادهای ملی و بین المللی، ۴ رسانه چاپی در سمنگان طی سال ۲۰۲۰ میلادی مسدود شده است.
سحر ندیم خبرنگار رادیو« رستم » در سمنگان گفت که یکی از چالشهای عمدهای خبرنگاران که سبب کاهش فعالیت رسانهها در این ولایت گردیده است، عدم دسترسی اطلاعات به خبرنگاران است که حکومت در وقت و زمان معین آن، اطلاعات را به خبرنگاران نمیدهد و این چالش رفته رفته سبب دلسردی خبرنگاران و نیز به وجود آمدن عدم اطلاعدهی به موقع رسانهها برای مردم میگردد.
خانم سحر گفت:« ناامنی و تهدیدهای مخالفان مسلح دولت، مشکلات اقتصادی رسانه ها و عدم حمایت از سوی نهادهای بین اللملی، شماری از رسانهها در سمنگان مسدود شده اند».
با این وجود سونا احمدی، خبرنگار و فعال مدنی این ولایت از حکومت میخواهد تا خبرنگاران را در فعالیتهای رسانهای شان همکاری نموده و امنیت آنان را نیز در سراسر کشور در هنگام تهیه گزارش تامین کند.
او گفت در تمام ولایتها به خصوص در سمنگان بیرون شدن خبرنگار زن از خانه و رفتن به ساحه جهت تهیه گزارش خیلی دشوار است، باید حکومت خبرنگاران را حمایت جدی نماید تا کار و فعالیت رسانهها با فعال بودن خبرنگاران، ادامه یابد.
در این حال تهمینه خالقیار، یکی دیگر از خبرنگاران در رسانهها با ابراز نگرانی از موجودیت مشکلات مالی رسانهها که عامل بسته شدن اکثر رسانهها در این ولایت گردیده است، گفت که در این اواخر مشکلات عایداتی رسانهها خیلی زیاد شده است.
خالقیار افزود:« عدم تادیه معاشات به موقع برای خبرنگاران به خصوص برای ژورنالیستان زن سبب از دست دادن وظیفه خبرنگاری آنان و نیز به مرور زمان بسته شدن رسانهها در سمنگان شده است».
خانم تهمینه بیان داشت که ممکن با بروز بیشتر بحران مالی در رسانهها، کار و پیشرفت رسانهای هجده ساله زنان افغان به باد فنا سپرده شود.
از سوی هم اسماعیل سادات مدیر مسوول رادیو سیمای صلح در مصاحبه ای به مرکز گفت طی ناامنی های اخیر در بغلان، وضعیت نامساعد اقتصادی و عدم شریک ساختن اطلاعات به موقع با رسانهها از سوی حکومت و استخدام کارمندان غیر مسلکی از مشکلاتی است که باعث شده است ۴ رسانه ای چاپی این ولایت طی یکسال(۲۰۲۰) میلادی مسدود شود و تا اکنون نتوانسته ااند فعالیت خود را دوباره آغاز نمایند.
افزون بر این شماری از فعالان رسانهها، ژورنالیستان زن و مسوولان رسانه ها، کار و فعالیت مطبوعات را یکی از دستآوردهای نزدیک به دو دهه اخیر در کشور عنوان نموده، بیان داشتند که مطبوعات پل ارتباطی میان دولت و ملت است.
اسدالله عطایی، امر اطلاعات و فرهنگ ولایت سمنگان در مصاحبه ای به مرکز گفت که رسانه های ولایت سمنگان در مقایسه با رسانه های دیگر ولایات از وضعیت خوبی برخوردار نبوده و با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند.
عطایی بیان داشت:« مشکل اساسی رسانه ها در این ولایت، عدم تمویل آنها است که ادامه فعالیت شان را به چالش می کشاند و از سوی هم عدم استخدام کارمندان مسلکی و با ظرفیت باعث شده است تا رسانه ها در قسمت تولید برنامه های مفید و موثر دچار مشکل شده و سر انجام بعد از مدت کوتاهی از فعالیت دور بمانند».
اعطایی افزود ولایت سمنگان دارای سه رسانه دولتی تلویزیون ملی، رادیو ملی، جریده سمنگان و پنج رسانه خصوصی رادیوهای شهروند، سیمای صلح، رستم، حقیقت و تلویزیون رستم می باشد.
امر اطلاعات و فرهنگ ولایت سمنگان همچنان اضافه کرد که در سال های گذشته ۴ رسانه چاپی خصوصی( هفته نامه های ایبک، تخت رستم، آرمان سمنگان و هفته نامه آیبک کوزگوسی) در سمنگان فعالیت داشت که متاسفانه طی سال روان میلادی نظر به مشکلات مالی، این رسانه ها نتوانستند به فعالیت شان ادامه دهند که فعلا صرف یک جریده رسمی دولتی در چوکات ریاست اطلاعات و فرهنگ سمنگان فعالیت دارد.
این گفتهها در حالی از سوی فعالان رسانهای و و مسوولان رسانه ها ارایه میگردد که با گذشت چند سال از تحولات جدید و گسترش فعالیت رسانهها هنوز هم خبرنگاران زن با چالشها و مشکلات فراوانی رو به رو هستند
عزیز رحمان قطره، رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت سمنگان می گوید که امروزه افغانستان دارای یک گستره وسیع رسانهای است، اما برخی از این رسانهها در سالهای اخیر مسدود شده و یا در معرض تعطیلی قرار دارند و دلیل اصلی مسدود شدن این رسانه ها بیشتر ناامنی نه بلکه عدم تمویل منابع مالی و یا کاهش کمکهای بینالمللی است.
این گفته ها در حالی مطرح می گردد که بنا به اظهارات اکثر خبرنگاران در سمنگان نپرداختن معاشات از سوی مسوولان رسانهها به کارمندان شان، توهین، تحقیر و اخطار از سوی افراد مسلح و زورمندان نیز از مشکلات عمده خبرنگاران در این ولایت در راستای اطلاع رسانی به شمار میرود.
گزارش: آمنه وردگ
تصحیح: مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان