
کابل
۲۰ میزان ۱۳۹۹ و ۱۱ اکتوبر ۲۰۲۰
صدها تن از زنان مدافع حقوق زن و نظام جمهوریت به تاریخ ۲۰ میزان ۱۳۹۹ طی نشستی« صدای زنان افغان برای دفاع از نظام جمهوری اسلامی افغانستان» در کابل با تاکید بر نظام جمهوریت و اعلام یک آتشبس سراسری در افغانستان، از هیات مذاکره کننده دولت و نمایندگان طالبان خواستند که در گفتگوهای صلح باید نظام جمهوریت حفظ و برای یک آتشبس دایمی مذاکره و توافق صورت گیرد.
این زنان، با پشتیبانی از نظام جمهوریت تأکید کردند که نادیده گرفتن زنان در روند صلح، نادیده گرفتن تمام افغانستان است و آنان اجازه نخواهند داد که با سرنوشت شان معامله شود.
حسینه صافی، نامزد وزیر امور زنان و یکی از شرکت کنندهگان این نشست، گفت: «ما زنان افغان مدافعان نظام جمهوری اسلامی افغانستان هستیم و باید دستآوردهای خود را داشته باشیم».
زاهده امرخیل، فعال عرصۀ حقوق زنان و اشتراک کنندۀ دیگر این نشست نیز افزود: «خواست ما این است که دستآوردهای دو دهه زنان باید حفظ شود».
شرکت کنندگان دیگر این نشست تأکید کردند که زنان قربانی جنگ بودهاند و نباید بار دیگر قربانی شوند.
ناهید فرید، عضو مجلس نمایندهگان بیان داشت که زنان افغان سال ها است قربانی جنگ بوده اند؛ جنگی که زنان در آن سهمی نداشتند و حال قربانی صلح هم می شوند.
او افزود:«همۀ ما میدانیم که صلح در این کشور باید بیاید و روزی خواهد آمد، ولی ما در این صلح سهم میخواهیم و اجازه نمیدهیم که سهم ما را دیگران به عنوان ابزار استفاده کنند».
یاسمین سروری، فعال حقوق زن، گفت: « ما صدای صلح را بلند میکنیم و از کسانی که درگیر جنگ هستند میخواهیم که صلح حق ما زنان افغان است و باید در آن سهم بارز داشته باشیم»،
در همین حال، شمار دیگری با ابراز نگرانی هشدار میدهند که برگشت روزهای سیاه برای زنان دیگر پذیرفتنی نیست.
مریم، خبرنگار اظهار داشت: « صلح بدون سهم زنان که نیمی از نفوس افغانستان هستند، ناممکن است».
گیتا ابراهیمی، کارمند وزارت زراعت نیز تصریح کرد که زنان افغان میخواهند آیندۀ صلح آمیز داشته باشند و نقش زنان در این روند نباید نادیده گرفته شود.
در پایان این نشست، زنان قطعنامه ۹ مادهای را صادر کردند که در قسمتی آن از طرفهای جنگ از جمله دولت و طالبان خواسته شده است تا به صورت فوری آتشبس کنند و به جنگ و خونریزی پایان دهند همچنان ذکر است که دستآوردهای دو دهه ای اخیر کشور به ویژه دستآوردهای زنان، حاکمیت ملی و تمامیت ارضی باید در مذاکرات صلح حفظ شود.
این گفته ها در حالی مطرح می گردد که حدود یک ماه است هیات جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان در دوحه سرگرم گفتگو برای آغاز رسمی مذاکرات صلح هستند ولی گفتگو و مذاکره طرفین در این نشست از ده روز بدینسو متوقف می باشد.