
کابل
اول اکتوبر و ۱۰ میزان ۱۳۹۹
وزارت اطلاعات و فرهنگ با در نظرداشت وضعیت بد مالی رسانهها به ویژه وضعیت رسانهها در شرایط کرونایی، نشستی را با حضور مدیران ارشد رسانهها و خبرنگاران تحت عنوان« آسیب شناسی وضعیت پساکرونایی رسانههای افغانستان» امروز ۱۰ میزان ۱۳۹۹ برابر با اول اکتوبر ۲۰۲۰ در کابل برگزار کرد.
در این نشست که به ابعاد مختلف وضعیت مالی و اداری رسانهها در قالب دو پنل (پنل مدیران و پنل خبرنگاران) پرداخته شد، مشکلات و چالشها در ایام شیوع و گسترش ویروس کرونا در افغانستان همچنان راهکار در راستایی گزارشدهی در شرایط پساکرونا در قالب یک طرح از سوی مدیران رسانهها و خبرنگاران ارایه گردید.
در این برنامه نخست عبدالمنان شیوای شرق، معین نشراتی وزارت اطلاعات و فرهنگ در مورد آسیب شناسی وضعیت پساکرونایی رسانهها صحبت نموده گفت که خبرنگاران مانند نیروهای امنیتی و صحی در ایام شیوع ویروس کرونا، شجاعانه اطلاعرسانی کردند و مردم را از اضرار، محافظت و امار و ارقام بیماران به وسیله اخبار و گزارشهای موثق با خبر نمودند.
وی گفت:« برای پیشبینی از دور دیگر گسترش ویروس کرونا و نحوه کار و فعالیت رسانهها و خبرنگاران، بهتر است در تفاهم با همدیگر راهکارهای موثر را مدنظر داشته باشیم».
در ادامه مجیب مهرداد، مدیر مسوول روزنامه هشت صبح گفت که مشکلات اقتصادی جهان در ایام شیوع کرونا بالای رسانهها به خصوص مطبوعات افغانستان نیز تاثیرات منفی خود را گذاشت که خانهشین شدن، پایین شدن معاشات خبرنگاران و کمک نکردن ژورنالیستان مبتلا شده به ویروس کرونا چنانچه باید صورت میگرفت که نگرفت، از چالشهای عمده سد راه خبرنگاران بود.
از سوی هم خانم خالده تحسین مسوول رادیو کلید، پیشنهادات مشخصی را در رابطه به بهتر شدن وضعیت رسانهها و به طور اخص کار و فعالیت خبرنگاران در شرایط کنونی و پساکرونایی بیان داشته، گفت:« نیاز است تا مالیات رسانهها معاف گردد و نرخ برق در رسانهها با دید مکانهای تجارتی نه بلکه با نرخ مکانهای رهایشی از سوی دولت محاسبه گردد».
او افزود اعلانات به شکل مساویانه به همه رسانهها تقسیم و پروژه های درازمدت و آگاهیدهی در تمام عرسهها به رسانهها از سوی حکومت داده شود.
با این حال شاهحسین رسولی، خبرنگار رادیو سلام وطندار بیان داشت که رسانهها در شرایط بد کرونایی، اطلاعرسانی کردند، قربانی دادند، بیمار شدند و نیز مردم را در داخل خانههای شان با برنامههای جالب، سرگرم نمودند تا از لحاظ روحی به آنان صدمهای وارد نگردد پس لازم است تا در مورد وضعیت پساکرونایی در خصوص رسانهها و خبرنگاران پیشبینی های داشته باشیم.
در این حال ذبیحالله خورشیدی، خبرنگار تلویزیون شمشاد در مورد تصریح نموده، گفت که متاسفانه میلیونها دالر کمک به متضررین کرونا و کمک به بخش صحت از سوی جامعه جهانی به افغانستان صورت گرفت در حالیکه مبلغ زیاد آن حیف و میل شد و به خبرنگاران بیمار و مستحق اصلا کمکی صورت نگرفت.
وی در ادامه پشنهاد نمود:« مسوولان رسانهها، نهادهای حامی خبرنگاران و وزارت اطلاعات و فرهنگ باید برای شرایط پساکرونایی، آسیب شناسیها، دیدگاه و طرحهای خود را در قبال خبرنگاران داشته باشد».
در اخیر برنامه نظریات و پیشنهادات مشخص خبرنگاران و مسوولان رسانهها ارایه گردید و آقای شیوای شرق معین نشراتی وزارت اطلاعات و فرهنگ یک جمع بندی مختصر را اعلام نمود که در قسمتی از آن ذکر است:
در آینده خیلی نزدیک تمام نهادهای رسانهای همراه با وزارت اطلاعات و فرهنگ سایت مشترک انترنتی را ترتیب داده و هفته وار و ماهوار تبادل نظر خواهیم نمود.
وی همچنان افزود که صندوق کمک به خبرنگاران را از رویکرد مافیایی نجات داده برای کمک به خبرنگاران آسیبدیده و نیازمند اختصاص خواهند داد و در مورد معافیت از مالیات رسانهها و نیز پایین آوردن نرخ برق در مکانهای رسانهای به زودترین فرصت در ادامه جلسات قبلی با مقامات مسوول صحبتهای خواهند نمود.
آقای شرق برای اخذ قرضههای بدون سود و دراز مدت، اخذ کمکها از بانک انکشاف آسیایی به خبرنگاران و نیز رساندن آواز خبرنگاران و رسانهها در کمیته مشترک، یادآور گردیده افزود که کمیته مشترکی که بتواند وعده های من و پیشنهادات خبرنگاران و رسانهها را بررسی کند، عنقریب در وزارت اطلاعات و فرهنگ ایجاد خواهد شد.
او جمعبندی کلی از پیشنهادات مشخص رسانهها و خبرنگاران را برای هفته بعد وعده سپرد و نیز جهت دریافتن راهحلها به زودترین فرصت برای رسانهها و خبرنگاران وعده همکاری سپرد.
این گفتهها در حالی از برطرف نمودن مشکلات خبرنگاران بیان میگردد که بنا به بررسیهای مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان حدود هفت ماه قبل درست در شرایطی که ویروس کرونا در حال گسترش و قیود گشت و گذار در بیش از ۳۰ ولایت کشور اعلام شده بود بیش از ۲۰ در صد خبرنگاران زن بیکار و یا درآمد مادی شان را از دست داده بودند.
مرکز در سومین سالگرد تاسیس خود( به تاریخ ۸ مارچ ۲۰۲۰) آمار تازهای از خبرنگاران زن را منتشر کرد. بنا بر آمار گردآوری شده در ۳۲۹ رسانه فعال ۱۷۴۱ کارمند زن وجود دارد که ۱۱۳۹ تن شان ژورنالیست اند که با تحقیق در باره وضعیت بیش از یک هزار خبرنگار زن در۳۰۲ رسانه و ۲۸ ولایت دریافته است با همهگیری ویروس کرونا در افغانستان نزدیک به ۲۳۰ خبرنگار زن که بیش از ۲۰ درصد کل مجموعی خبرنگاران زن در افغانستان میباشد، کارشان را از دست داد بودند. شماری از آنها به رخصتی بدون معاش و یا با نیمی از معاش یا امتیازات کمتراز گذشته از سوی نهادهای رسانهای شان سوق داده شدند که بسیاری از مشکلات آن زمان تاکنون نیز در رسانهها همچنان پابرجا است.
گزارش: محبوبه کریمی
تصحیح: مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان