
هرات
۳۰ سپتمبر و ۹میزان ۱۳۹۹
شماری از خبرنگاران زن در ولایت هرات، روند صلح حکومت افغانستان با طالبان را نگرانکننده خوانده، میگویند تداوم گفتگوهای صلح با در نظر گرفتن خواست طالبان و بازگشت شان به قدرت باعث خواهد شد تا دستآوردهای دو دهه اخیر رسانهها خصوصا پیشرفتها و دستآورد های خبرنگاران زن نادیده گرفته شود و آنها را از ادامه فعالیتهای رسانهای محروم سازد.
خبرنگاران زن میگویند هنوز هم تجارب تلخ رژیم طالبان خاطر زنان افغان را آزار میدهد چرا که دیدگاه این گروه تا کنون تغییر نکرده و آنها مخالف فعالیت زنان در بیرون از خانه هستند.
ثریا ( نام مستعار ) یکی از خبرنگاران زن در هرات میگوید، بیم دارد که با روی کار آمدن طالبان در حکومت یک قشر بزرگ جامعه که زنان هستند دوباره به باد فراموشی سپرده شوند.
ثریا بیان میدارد که خبرنگارن زن سالها مبارزه کردند تا به حقوق اولیه خود که کار و تحصیل است، برسند و حالا این هراس را دارند که آزادی و حقوق آنان از بین برود.
این خبرنگار زن آرزو میکند تا با همین وضعیت کنونی بتوانند فعالیتهای رسانهای را ادامه داده و از پرده تلویزیون حذف نشوند.
خبرنگارن زن در هرات همچنان از دولت میخواهند تا با سهیم بودن این قشر در مذاکرات صلح زمینه پیشبرد بهتر فعالیتهای رسانهای بعد از برقراری صلح در کشور را مساعد سازد.
ستوری کریمی، یکی دیگر از خبرنگاران زن در ولایت هرات نیز از عدم خوشبینیاش به نتایج گفتگوهای صلح چنین سخن میزند:« هنوز هم افکار طالبان در خصوص موقف زنان نامعلوم است و با بازگشت شان در قدرت، شمار زیادی از زنان خبرنگار که نانآوران فامیلهای شان هستند با محدودیت روبرو شده و احتمالا از ادامه کار باز بمانند».
خانم کریمی بر حضور خبرنگاران زن در گفتگوهای صلح و دفاع از حقوق و دستآوردهای شان تاکید میکند.
از سویی هم شماری از فعالان رسانهای در هرات میگویند عدم حضور خبرنگاران در میز مذاکرات صلح دولت با طالبان حکایت از آن دارد که دولت قصد معامله آزادی بیان و حقوق اصحاب رسانهها را با طالبان دارد.
فیصل کریمی، مسوول انستیتوت مطالعات رسانهای افغانستان میگوید نگرانی جدی مردم افغانستان این است که بعد از آمدن صلح در کشور ارزشهای دموکراتیک نادیده گرفته شود و دستآوردهای بیست سال اخیر از بین برود.
آقای کریمی میگوید تاکنون حضور زنان در مذاکرات صلح سمبولیک بوده و نهادهای صنفی خبرنگاران و حامی زنان باید با وارد نمودن فشار بر دولت خواهان سهمدهی بیشتر به زنان در این گفتگوها شوند.
با این حال مقامهای افغان میگویند فعالیت رسانهها و دستآوردهای دو دهه اخیر در افغانستان از نقاط سرخ حکومت است و از آنها حمایت خواهد شد.
جیلانی فرهاد، سخنگوی والی هرات گفت که هرگز حقوق و آزادی خبرنگاران خصوصا زنان در گفتگوهای صلح نادیده گرفته نخواهد شد و دولت در مذاکرات صلح مدافع حقوق و آزادی خبرنگاران به خصوص زنان ژورنالیست میباشد.
به گفته سخنگوی والی هرات در ترکیب هیات مذاکرهکننده از سوی حکومت و مردم افغانستان، زنان توانمندی حضور دارند که این خود نشانه ارج گذاشتن حکومت به حقوق زنان است.
نگرانی زنان خبرنگار در حالی مطرح میشود که تا اکنون در مذاکرات بینالافغانی صلح که بیش از ده روز از آن میگذرد تا کنون در مورد موقف زنان و کارو فعالیت آنان در حکومت آینده بحثی صورت نگرفته است.
گزارش: معصومه حیدری
تصحیح: مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان