
کابل
۳۰ سپتمبر و ۹ میزان ۱۳۹۹
نشست ملی صلح و عدالت به اشتراک فرید حمیدی لوی سارنوال جمهوری اسلامی افغانستان، داکتر سیما سمر وزیر دولت در امور حقوق بشر، خانم ذکیه عادلی معین امور اجتماعی وزارت عدلیه و تعداد کثیری از مهمانان از مرکز و ولایات مختلف همچنان خبرنگاران و مقامات وزارت دولت در امور صلح، امروز چهارشنبه ۹ میزان ۱۳۹۹ مطابق به ۳۰ سپتمبر ۲۰۲۰ در کابل با حمایت نهاد اصلاح و کوردید برگزار گردید.
در این نشست آقای فرید حمیدی لوی سارنوال گفت که صدای این مجموع بزرگ از مرکز و ولایات میتواند برای غنامندی پروسه صلح مفید واقع گردد.
او افزود:« موجودیت نهادهای عدلی و قضایی که حمایتگر حقوق مردم و دولت هستند در روند صلح خیلی ضروری است».
وی تصریح نمود که نقش اساسی نهادهای عدلی؛ تامین حقوق و قانون برای زندگی مرفع مردم است و هیچکس بالاتر از قانون در موجویت این نهادها نمیتواند، واقع گردد و صلح بدون عدالت ممکن نیست.
همچنان در این نشست خانم سیما سمر وزیر دولت در امور حقوق بشر بیان داشت که دسترسی به عدالت یکی از اساسات زندگی اجتماعی است و تامین عدالت زمان و مکان خاص نمیخواهد.
خانم سمر، افزود:« تامین عدالت، جنس نمیپذیرد و هنوز هم فرهنگ معافیت از مجازات در جرایم علیه زنان وجود دارد در حالیکه زن و مرد باید دسترسی مساویانه به عدالت داشته باشند و این اصل در آوردن صلح خیلی مهم است».
در ادامه خانم ذکیه عادلی معین امور اجتماعی وزارت عدلیه، نهادهای مدنی، جامعه بین الملل و رسانه ها را در کنار حکومت برای آوردن صلح مسوول دانسته، گفت:«عدالت با گرفتن حق و صلح با بردهباری حاصل میشود».
او از هیات مذاکرهکننده حکومت خواست تا به نمایندگی از مردم افغانستان از این ملت غیور و درد دیده در روند صلح، دفاع نموده و به طالبان باج ندهند.
تعدادی از مهمانان نیز با ارایه گفتههای شان از روند صلح اظهار خرسندی نموده، ولی تامین عدالت و حقوق شهروندان کشور را مهم و جدی شمردند.
مرضیه حکیمی از ولایت پروان گفت در صلحی که حق مظلوم و بیچاره تلف شود چه سودی برای مردم خواهد داشت.
او آرزو کرد تا با آمدن صلح در کشور همه مردم به حقوق اساسی شان که رفاه عامه و عدالت انتقالی است، دسترسی پیدا کنند.
در این حال نورگل رووفی باشنده شهر جلالآباد که در جمه مهمانان برنامه بود، صلح را ضرورت حتمی جامعه افغانی دانسته، افزود:« چهل سال جنگ و کشتار بس است. حالا باید مردم، حکومت و جامعه جهانی برای تامین عدالت با آمدن صلح توجه جدی داشته باشند تا حق هیچ افغان در این پروسه ضایع نشود».
این گردهمایی در حالی برگزار میگردد که نشست بینالافغانی صلح میان دولت و طالبان به تاریخ ۲۲ سنبله ۱۳۹۹ه.ش مطابق به ۱۲ سپتمبر ۲۰۲۰میلادی در دوحه آغاز شد و در رابطه به این روند بزرگ مردمی؛ نهادهای مدافع حقوق بشر و همچنان رسانهها با تدویر برنامهها و کنفرانسهای متعدد، طی این نشستها خواهان تامین حقوق بشری و شغلی افغانان به خصوص زنان در همه عرصههای زندگی شدند.
گزارش: محبوبه کریمی
تصحیح: مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان