
کابل
۲۹ سپتمبر و ۸ میزان ۱۳۹۹
اتحادیه ملی ژورنالیستان افغانستان، برنامه گزارشگری صلح را برای نزدیک به ۳۰ تن از مسوولان رسانهها، فعالان مدنی و خبرنگاران، به تاریخ ۲۹ سپتمبر ۲۰۲۰ مطابق ۸ میزان ۱۳۹۹ در کابل برگزار نمود.
در این برنامه نخست آقای فهیم دشتی مسوول اتحادیه ملی ژورنالیستان افغانستان بر ترویج فرهنگ استفاده از واژههای صلحآمیز در رسانهها تاکید نموده و تعادل در نحوه گزارشگری را جهت ترویج صلح و همپذیری اثرگذار خواند.
وی هدف از برگزاری این برنامه آموزشی را گفتگو با مسوولان رسانهها عنوان نموده، گفت:
« خواست ما این است تا از گزارشگری صلح به عنوان یک شیوه گزارشگری موثر که بتواند پروسه صلح را تسهیل نموده و در کنار دیگر بخشهای که در روند صلح تاثیر گذاری خود را دارند، رسانهها و خبرنگاران نیز بتوانند نقش مثبت و موثر خود را ایفا نمایند».
در همین حال خانم فریده نیکزاد، مسوول مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان که این نهاد نیز در راستای برگزاری برنامههای گزارشگری صلح در مرکز و چند ولایت سهیم بوده است، گفت نیاز است در شرایط کنونی که مساله صلح خبر داغ در سطح کشور است، رسانهها و مقامات بلند پایه دولتی از گفتن الفاظ خشن و خشونتبار باید اجتناب نموده، حتا تصاویری که نمایانگر جنگ و خشونت میباشند را نیز از نشر باز دارند.
خانم نیکزاد، افزود:« ما باید برای مردم خدمت کنیم و میتوانیم این مسوولیت عظیم را با تغییر زوایایی خبری قسمی بنویسیم که جنگ و خشونت را در حاشیه خبر و گزارش خود قرار دهیم».
از سوی هم مسوولان رسانهها در کابل در این نشست تاکید کردند که همه رسانهها در ارتباط به موضوع صلح بیشتر پیامرسانی نمایند تا سطح آگاهی مردم بلند برده شود و از این طریق ذهنیت مردم در ارتباط به پروسه صلح تغییر مثبت کند.
آنان به این باور اند که مسوولان رسانهها باید خبرنگاران نهادهای شان را تشویق کنند تا موضوع صلح را در گزارشهای شان مهم دانسته و انعکاس بیشتر دهند.
زبیر شفیقی مسوول روزنامه ویسا، گفت که مدیران رسانهها میتوانند تغییر مثبت را در افکار عامه به وجود آورده برای آوردن صلح مردمی هم نقش بسزایی را ایفا کنند.
آقای شفیقی در ادامه، گفت:« صلح نعمت خداوندی است که در آن پیشرفت و آرامش مردم نهفته است در مقابل جنگ، بدبختی و فقر را بار آورده و خصلتهای غیر انسانی و بی رحمی را در جامعه به وجود میآورد».
در این حال جیلانی زواک مسوول تلویزیون کابل نیوز تصریح نمود که با ترویج ادبیات صلح در اخبار و گزارشها، ذهنیتها آماده پذیرش شرایط صلح میشوند.
وی افزود:«خبرنگاران باید از تبلیغات مغرضانه در چنین شرایط حساس و مهم اجتناب نموده، اخبار و گزارش های متوازن را منتشر نمایند».
در این حال لیمه احمدزی خبرنگار تلویزیون ملی میگوید که خوب است در رسانههای تصویری که بیشتر بیننده هم دارند در کنار اخبار جنگ و خشونت، گزارشهای عمرانی و بازسازی نیز انعکاس یابد تا ذهنیتها، تفاوتهای شرایط جنگ و صلح را بهتر درک نمایند تا سریعتر آماده پذیرفتن صلح شوند.
در ضمن عبدالمطلب فراجی خبرنگار آژانس خبری پیک، در مورد موضوع صلح بیان داشت که در مذاکرات صلح دیدگاه های مثبت و منفی وجود دارد پس چه خوب که ذهنیت سازی گردد تا به وسیله اخبار و گزارشهای مثبت خبرنگاران، مزایایی صلح برای آنان بیشتر تفهیم گردد.
متعاقبا بلال نوری مسوول خبر تلویزیون افغانستان، گفت که جامعه رسانهای نباید نقش مخربکننده را در روند صلح داشته باشد، برعکس حمایتکننده پروسه صلح بوده و خبرنگاران در این مقطع حساس کشور، قهرمانان صلح باشند.
در اخیر برنامه آقای دشتی بیان داشت که گزارشگری صلح ذهنیت مخاطب را از خشونت پاکیزه میکند و مسوولیت وی است تا در این پروسه نقش خیلی حساس و بارز را ایفا نماید. او بیان داشت که برنامه های آموزشی گزارشگری صلح میتواند راه را برای ارایه اخبار صلحآمیز به شکل بهتر آن باز نموده، خبرنگاران را در ادای این مسوولیت خطیر آماده تر از گذشته سازد.
گزارش: محبوبه کریمی
تصحیح: مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان