
کابل
۲۱ سپتامبر و ۳۱ سنبله ۱۳۹۹
محمد اشرف غنی رییس جمهور کشور، دوشنبه ۲۱ سپتامبر برابر با ۳۱ سنبله ۱۳۹۹ در مراسم گرامیداشت از روز جهانی صلح، اشتراک و سخنرانی کرد.
در این مراسم که در ارگ ریاست جمهوری برگزار شد، رییس جمهور غنی، گفت:« امروز زمانی آن است که همدیگر را بپذیریم و در راستای یک افغانستان متحد، یکجا تلاش نماییم».
رییس جمهور ضمن اینکه بالای طالبان صدا کرد که آتش بس را بپذیرند، گفت که باید در مذاکرات مداخله صورت نگیرد.
وی با بیان اینکه ما به میدان جنگ ناخواسته مبدل شدیم، گفت که مقصد اصلی ما از صلح، ختم اساسی تمام خشونتهای میراثی ۴۰ سال گذشته میباشد.
در ادامه امرالله صالح معاون اول رییس جمهور گفت که امیدواریم روزی صلح کشور را تجلیل کنیم و صلح را قابل لمس بسازیم.
به همین ترتیب در این مراسم استاد سرور دانش معاون اول ریاست جمهوری نیز صحبت کرده، گفت که امیدواریم مذاکرات مستقیم بین هیات دولت جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان هرچه زودتر آغاز گردد و اختلافات باعث تاخیر در این روند نشود.
معاون دوم رییس جمهور گفت:«هیچ طرح صلح نباید منافع ملی را ما را به مخاطره بیاندازد و صلح ما مربوط به همه اقوام، احزاب و جریانهای سیاسی، پیروان مذاهب، اقشار و افراد جامعه است».
داکتر عبدالله عبدالله رییس شورای عالی مصالحه ملی در صحبتهایش گفت که امروز نسبت به هر زمان دیگر تجلیل از این روز در افغانستان، محسوس است، زیرا در بیشتر از چهار دهۀ گذشته، میلیونها انسان در این سرزمین قربانی جنگ شدهاند.
وی با تاکید براینکه به گونۀ متحدانه به استقبال صلح برویم و فرصتها را از دست ندهیم، گفت که ما در مراسم افتتاح مذاکرات صلح در دوحه، دیدگاه افغانستان را به خاطر صلح بیان کردیم .
روز جهانی صلح، مبتنی بر حُسن نیت، مدارا و احترام به حقوق و منافع متقابل دولتها و ملتها در چهارچوب منشور ملل متحد که در جهت نهادینه کردنِ صلح جهانی و پرهیز از انحصار طلبیها و افراطی خواهیها برگزار میشود، جهانیان میتواندد با کمک مذاکرات سیاسی و تماس فعالان صلحطلب، صلح را در مناطق درگیر جنگ برقرار نمایند.
ما در روزگاری در مورد صلح صحبت میکنیم که خشونت و جنگ، فقر، مهاجرت و خودکامگی همچنان نقض مکرر و دوامدار حقوق بشر بیانگر نشانههای نگرانکننده برای افغانان بوده است.
۲۱ ماه سپتامبر در جهان روز صلح است. هرچند به بهانه این روز برای جنگ و خشونتها دادخوناهیها میشود، اما با وجود آغاز مذاکرات صلح افغانستان، از برقراری آتش بس و برقراری صلح و آرامش در این کشور تا هنوز خبری نیست.
بر بنیاد آخرین نظرسنجی یک نهاد امریکایی، در دو دهه اخیر در این کشور ۱۵۰ هزار تن از شهروندان افغان قربانی شدهاند.
این در حالی است که مرکز آرزو دارد طرفهای شامل در نشست صلح در مورد تامین حقوق بشری، حقوق کار و فعالیت خبرنگاران به خصوص خبرنگاران زن، تلاشهای جدی بدارند و برای ادامه دستآوردهای آزادی بیان و پیشرفت فعالیتهای چشمگیر خبرنگاران به طور خاص زنان ژورنالیست، سعی و تلاش بیشتر به خرج دهند.
در ضمن مرکز فراخوانی را پس از تدویر سیمینار یک روزه تحت نام « تحلیل و بررسی وضعیت خبرنگاران زن و جایگاه آنان در پروسه صلح» تهیه و تدوین نموده است که در آن از حکومت افغانستان، جامعه بینالملل و کشور های ذیدخل به خصوص ایالات متحده امریکا ضمن آتش بس فوری از طرفین میخواهد که:
– تضمین امنیت و مصوونیت حقوقی خبرنگاران زن و حمایت از آزادی بیان و رسانهها در مذاکرات بینالافغانی
– گفتگوهای صلح باید علنی و رسانهای دایر گردد تا حق مردم که دسترسی به اطلاعات است سلب نشود.
– – پذیرش و صدور ویزه به رسانه های اختصاصی که برای زنان نشرات دارند جهت شرکت در تمام مراحل ګفتمان های صلح.
-شامل ساختن یک نماینده با صلاحیت جامعه رسانهای به خصوص خبرنگاران زن در ترکیب هیات مذاکرهکننده حتمی باشد.
مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان همچنان با راه اندازی کمپاینی مبنی بر« گفتگوهای اخیر صلح » و
« منع تبعیض و آزار و اذیت خبرنگاران زن در رسانهها» به این باور است که توافق و مصلحتهای افغانان بین خود شان بتواند در چوکات تعهدات بینالمللی و رعایت حقوق بشری، حقوق و امنیت روزنامه نگاران زن را در آینده تضمین نماید.
همچنان مرکز امیدوار است که بعد از نشست میان افغانان برای آوردن صلح دایمی در کشور، آزادی بیان به عنوان مهمترین دستآورد دو دهه اخیر محدود نگردیده و صدای خبرنگاران به خصوص روزنامهنگاران زن نباید خاموش گردد.