
کابل
۱۴ سپتامبر/۲۴ سنبله ۱۳۹۹
تعدادی از خبرنگاران زن ضمن ابراز امیدواری در خصوص گفتگوهای صلح، از نتایج مذاکرات بینالافغانی نگران نیز هستند. آنان از هیات مذاکره کننده و کشورهای دخیل در این پروسه میخواهند تا از جایگاه آزادی بیان و حقوق خبرنگاران به خصوص خبرنگاران زن در این گفتمان، حمایت نموده و با برقراری حکومت جدید، دستآوردهای دو دهه زنان در همه بخشها به خصوص در عرصه اطلاعرسانی را نادیده نگیرند.
سرانجام مذاکرات میان افغانی، پس از سه ماه تاخیر، شنبه ۲۲ سنبله ۱۳۹۹ مطابق ۱۲ سپتامبر ۲۰۲۰ در دوحه قطر آغاز گردید. این نشست با اشتراک هیات ۲۱ نفری از افغانستان به رهبری عبدالله عبدالله رییس شورای عالی مصالحه، نمایندگان حکومتی، جامعه مدنی، زنان، چهرههای سیاسی و اجتماعی و خبرنگاران آغاز شد. امروز که سومین روز این نشست است تا هنوز هم در رابطه به نقش زنان در رسانهها، بحثی به شکل رسمی صورت نگرفته است.
عاطفه محمدی خبرنگار تلویزیون بانو میگوید، صلحی که مانع آزادی بیان شود، پذیرفتنی نیست. وی بیان داشت:« از حکومت و طالبان در این نشست میخواهیم که هنگام دست یافتن به توافق صلح و ایجاد حکومت جدید، جایگاه اجتماعی و وظیفوی خبرنگاران زن نباید محدود شود».
همچنان زحل کریمی محصل سال دوم پوهنحًي ژورنالیزم پوهنتون کاردان و کارآموز در یکی از تلویزیونهای خصوصی از کارکرد طالبان در دوران حکومت گذشته شان ابراز نگرانی نموده، گفت که وی به امید یک افغانستان مرفع و عاری از محدودیت بالای زنان، درس میخواند و خبرنگاری میکند.
خانم کریمی، گفت:« ما توقع داریم تا با آمدن صلح، حقوق و مسلک ما خبرنگاران زن به باد فراموشی سپرده نشده و با برقراری فضای امن و صلح به مسلک ما اهمیت بیشتر داده شود».
در این حال گلالی خبرنگار محلی رادیو« ناز» در ولایت زابل که بر توانایی خبرنگاران زن در عرصه روزنامهنگاری و اطلاعرسانی باورمند میباشد، میگوید خبرنگاران زن از این پس هیچ نوع خشونت و محرومیت را تحمل نخواهند کرد.
خانم گلالی، گفت:« من هم اکنون در شرایط خیلی دشوار و ناامن خبرنگاری میکنم و توقع دارم با برقراری صلح دیگر مانعی برای کار و فعالیت بهترتر از امروز من وجود نداشته باشد تا بتوانم دیگر دختران را نیز در سطح زابل تشویق به انجام کار روزنامهنگاری نمایم».
تعدادی دیگری از این روزنامهنگاران زن دستآوردهای دودهه آزادی بیان را محصول قربانی و زحمات شبانه روزی ژورنالیستان به خصوص زنان قهرمان رسانهای دانسته میگویند که سنگر مبارزه آنان در برابر بیعدالتی، اطلاعرسانی و سلاح شان قلم است.
ملیلا، خبرنگار آزاد در ولایت تخار که در چند رسانه تصویری و شنیداری همکاری دارد، گفت صلحی که بدون حضور زنان به میان آید، پایدار نیست و برای زنان خبرنگار پذیرفتنی نخواهد بود.
در این حال صدیقالله توحیدی، مسوول اجراییوی کمیته مصوونیت خبرنگاران افغانستان از عدم حضور نماینده رسانههای افغانستان به خصوص خانمی که نمایندگی از خبرنگاران زن را در نشست میان افغانی دوحه داشته باشد، ابراز نگرانی نموده؛ افزود هیچ نمایندهای از جمع رسانهها در جمع هیات مذاکرهکننده شامل نمیباشد، صرف خبرنگارانی که به نمایندگی از رسانههای شان اشتراک نمودهاند، جهت پوشش خبری در آنجا حضور به هم یافته اند.
او میگوید:« هیات مذاکره کننده طی تعهدی که با نهادهای حامی خبرنگاران در کابل نمودهاند، وعده سپردند که در مذاکرات بینالافغانی در مورد موقف و حقوق خبرنگاران به خصوص خبرنگاران زن با طالبان بحث خواهند کرد.
قابل ذکر است که مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان همچنان با راه اندازی کمپاینی مبنی بر« گفتگوهای اخیر صلح » به این باور است که توافق و مصلحتهای افغانان بین خود شان بتواند در چوکات تعهدات بینالمللی و رعایت حقوق بشری، حقوق و امنیت روزنامه نگاران زن را در آینده تضمین نموده و بعد از نشست میان افغانان برای آوردن صلح دایمی در کشور، آزادی بیان به عنوان مهمترین دستآورد دو دهه اخیر محدود نگردیده و صدای خبرنگاران به خصوص روزنامهنگاران زن نباید خاموش گردد.
گزارش: بهشته ایوبی
تصحیح: مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان