
فراه
۷ جولای/۱۷ سرطان ۱۳۹۹
بیماری روانی یک عبارت گسترده برای توصیف شمار زیادی از بیماریها است که توانایی فرد را در زمینههای مختلف از جمله تفکر، احساس و رفتار صحیح در امور روزمره زندگی، مختل میکند، البته افسردگی، اضطراب و وسواس از جملهای این اختلالات هستند.
وضعیت جنگی افغانستان و به خصوص کار در رسانه برای زنان خود باعث مشکلات روحی و روانی زیاد میشود، در پهلوی مشکلات سنتی، اقتصادی و دیگر مشکلات که بر روح و روان خبرنگاران زن تاثیر میگذارد، با این وجود گسترش ویروس کرونا و نبود امکانات صحی در ولایت فراه مشکل دیگری است که خبرنگاران زن را با ناراحتیها و بیماریهای روانی دچار نموده است.
با شیوع ویروس کرونا در ولایت فراه تعدادی زیادی از خبرنگاران زن علاوه بر دیگر مشکلات با بیماری های روحی و روانی نیز درگیر شده اند که به تعادل ذهنی این خبرنگاران صدمه وارد نموده واین امر باعث شده تا فعالیت های رسانهای شان نیز دچار مشکل شود.
مهسا محمدی، خبرنگار در ولایت فراه میگوید:« ویروس کرونا نه تنها از لحاظ اقتصادی و اجتماعی حتا از لحاظ روحی و روانی تاثیرات منفی خود را بر فعالیتهای خبرنگاران زن گذاشته است».
خانم محمدی، افزود که بیشتر همکاران شان مصاب به ویروس کرونا شده اند، اما به دلیل نبود آله تست در این ولایت از مریضی خود مطمئن نیستند و به کار خود ادامه میدهند که او نیز بیم مبتلا شدن به این ویروس را دارد.
به گفته خانم محمدی:« وضعیت فعلی برای خبرنگار نگرانکننده و در عین حال نا معلوم میباشد و نمیتوانیم اطمینان داشته باشیم که این وضعیت چندی بعد خوب میشود یا خیر»
فاضل فیاض امر ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت فراه گفت که کارمندان رسانهها به خصوص خبرنگاران زن در فراه در معرض آسیبهای جدی قرار دارند و شرایط برای انجام وظایف شان نیز بیش از پیش خطرناکتر شده است که این خود بالی روان خبرنگاران زن تاثیرگذار میباشد.
به گفته آقای فیاض:”گسترش ویروس کرونا بر وضعیت صحی و روانی زنان نیز تاثیر منفی گذاشته که نیاز است برای درمان و حل این معضل راهکارهای مفید و موثر اتخاذ گردد”.
از سوی هم شماری از خبرنگاران زن در فراه از عدم توجه حکومت و نهادهای حامی خبرنگاران زن شاکی بوده و میگویند از زمان شیوع ویروس کرونا تا اکنون از طرف هیچ نهاد حامی خبرنگاران و یا حکومت با آنها همکاری صورت نگرفته است و آنها خواهان همکاری و توجه حکومت و نهادهای حامی خبرنگاران به خصوص خبرنگاران زن در این ولایت هستند.
زحل سعادت، خبرنگار در یکی از رسانههای محلی فراه ضمن نگرانی از گسترش ویروس کرونا و تاثیرات منفی آن بر کار رسانهای خبرنگاران زن میگوید که تا اکنون خبرنگاران زن به خدمات صحی دسترسی ندارد و از سوی هم در وضعیت قرنطینه به سر میبرند. حکومت و نهادهای مدافع حقوق خبرنگاران هم در این راستا هیچ توجهی نسبت به خبرنگاران زن نکرده اند.
به گفته خانم سعادت:” از زمانی که ویروس کرونا شیوع کرده، هیچ نهاد صنفی و رسانهای به خاطر جلوگیری و مصوونیت خبرنگاران به خصوص خبرنگاران زن مواد اولیه ضد عفونی، ماسک و امثال آن را توزیع نکرده است و آنها بدون دسترسی به خدمات صحی کار اطلاعدهی خود را پیش میبرند، ولی ترس و اضطراب از مبتلا شدن به ویروس کرونا را نیز در خود دارند».
با این حال گلاحمد فقیری، عضو شورای ولایتی فراه گفت که نقش خبرنگاران در امر اطلاعرسانی به خصوص در مورد کووید نزده در این شرایط بسیار مهم بوده و تاثیر بارزی بالای اذهان مردم دارد که این وجیبه را خبرنگاران زن با بهترین وجه آن در سرتاسر افغانستان انجام میدهند.
وی در ادامه افزود:« ما در هر حالت همراه با خبرنگاران به خصوص خبرنگاران زن همکار هستیم و از آنها در هر عرصه حمایت میکنیم تا آنها بتوانند فعالیتهای مطبوعاتی خود را به شکل درست آن انجام دهند».
از سوی هم فاروق بارکزی، سخنگوی والی فراه گفت که وضعیت کرونایی تاثیر منفی بالای تمام اقشار جامعه گذاشته است که از این امر خبرنگاران به خصوص خبرنگاران زن نیز مستثنا نیستد و بیشتر از همه در معرض خطر به این ویروس قرار دارند.
همچنان وی افزود هر چند حکومت تا اکنون در قسمت فراهم کردن خدمات صحی به خبرنگاران زن کاری انجام نداده، اما در بخش دسترسی به اطلاعات همیشه با آنها همکار بوده است. او گفت:« نهادهای حکومتی در فراه در این شرایط دشوار، اطلاعات را در اختیار آنها قرار داده و منبعد نیز قرار خواهیم داد تا آنها بتوانند به صورت درست و به موقع اطلاعرسانی کنند».
این در حالی است که خبرنگاران زن در ولایت فراه علاوه بر چالشهای اقتصادی، اجتماعی، تبعیض جنسیتی و دیگر چالشها از مشکلات روحی و روانی نیز رنج میبرند که این خود بر فعالیتهای رسانهای شان تاثیرات منفی را برجا گذاشته است .
گزارش: پریسا زمانی
تصحیح: مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستانس