
میدان وردگ
اول مارچ/ ۱۱ حوت ۲۰۲۰
آرامش فکری و ذهنی، بخش مهمی از زندکی بشر میباشد که جهت انجام منظم فعالیتهای روزانه ضروری است.
روانشناسان بدین باور اند که آرامش روانی ( صحت فکری) و آرامش یا صحت فزیکی سبب پیشرفت محیطی و شخصیتی، میگردد. پس لازم است که بشر نخست با آرامش روانی آراسته گردد تا پیشرفتهای مثبت وهمه جانبه را حاصل نموده و جامعۀ استوار به ارزشهای انسانی را به میان آورد.
بیماریهای روانی خطرناکتر از دیگر بیماریهای ساری و غیر ساری میباشد که سبب بسیاری بیماریهای لاعلاج و مشکلات اجتماعی میگردد. تعداد زیادی از خبرنگاران زن در میدان علاوه بر مشکلات زیاد دیگر، با بیماریهای روانی نیز دست و گریبان اند که به تعادل ذهنی خبرنگاران صدمه وارد نموده و در کنار آن در بی کیفیتی فعالیتهای رسانهای نیز نقش دارد.
شریفه هوتک خبرنگار آزاد در میدان وردگ، میگوید:” نبود امنیت جانی و مالی، محدودیتهای کلتوری، تبعیض جنسیتی و نژادی، نا مطمین بودن ساحه کاری، جامعه مردسالار، نبود بیمه صحی برای خبرنگاران، موجودیت حلقههای مخالفان مسلح و زورمندان و تهدیدهای مسوولان فاسد مشکلاتی اند که اکثر خبرنگاران را با ناراحتیها و بیماریهای روانی دچار نموده است.”
خانم هوتک، میگوید:” از حکومت و نهادهای حامی خبرنگاران تقاضا دارم که به مشکلات یاد شده توجه جدی نموده، همه رسانهها را متوجه این نکات ساخته و جهت حل و از بین بردن آن تلاش نمایند.”
شیلا پرودیوسر برنامه های صحی یکی از رسانههای محلی در میدان وردگ، میگوید:” زنانی که دررسانهها کار میکنند، دید بعضی از افراد جامعه و حتا تعدادی از خانوادهها نسبت به آنان منفی بوده و او را زن بد اخلاق میپندارند که موجودیت همچو مشکلات تعادل فکری خبرنگاران را غیر منظم ساخته و سبب گردیده که موضوعات موجود در کشور را منفی انعکاس دهند و خلاف نورم و اصول ژورنالیزم عمل کنند.
خانم شیلا از نهاد های حمایتکننده رسانهها میخواهد برای خبرنگاران سهولتهای بیمه صحی را مساعد نموده و همه وقت جهت حفظ آرامش روان شان، ورکشاپهای آموزشی را تنظیم نمایند.
در این حال وحیده فیضی مسوول بخش زنان کمیته مصوونیت خبرنگاران، در مصاحبۀ اختصاصی به خبرنگار مرکز گفت که مشکلات روانی بر فعالیت های اجتماعی صد فیصد تاثیر منفی می کذارد. بنآ خبرنگاران مرکز گفت:« این یک واقعیت است که خبرنگاران با ذهن ناآرام نمیتوانند قسمی که لازم است فعالیتهای رسانهای خود را انجام دهند. او افزود:« همه خبرنگاران به خصوص خبرنگاران زن گزارشهای تحقیقی و اخباری را که از جنگ و خشونتها تهیه میکنند، بدون شک بالای ذهن و روان خود شان نیز تاثیر منفی میگذارد و سبب زیانهای ذهنی به آنان میگردد».
در رابطه به موضوع داکتر شرفالدین عظیمی روانشناس و استاد پوهنتون کابل، چنین گفت:« این واقعا مساله قابل توجه و تشویش است، مشکلات و بدبختیهایی که در کشور ما و به طور کل در جهان وجود دارد، خبرنگاران به خصوص زنان ژورنالیست را متاثر گردانیده است.
روانشناس عظیمی گفت که مشکلات اجتماعی، توهین و تحقیر، مشکلات خانوادگی و نگریستن به نظر حقارت به خبرنگاران به خاطر افشاگری و فساد همچنان مسایل خشونت سبب گردیده که انواع ترس و هراس، اضطراب و افسردگی عمیق، روان خبرنگاران را فرا گیرد.
وی افزود، نیاز است خبرنگاران به خصوص زنان ژورنالیست در قدم اول به طور منظم نزد روانشناس مراجعه نمایند و گام بعدی اینکه نهادهای حامی خبرنگاران و رسانهها در نهادهای خود روانشناسان مجرب را استخدام نمایند و یا هم با مراکز روانشناسی هفتهوار یا هم ماهانه قرارداد برنامههای روان درمانی را ایجاد نموده و بدین ترتیب خبرنگاران را از مشکلات روانی در امان نگهدارند.
فعالان زن بدین باور اند، به هر اندازهای که مردها در جامعه قربانی جنگ شدهاند، اضافهتر از آن زنان متضرر شده و قربانی خشونتها گردیده اند روی همین دلیل جنگ بر وضعیت صحی و روانی زنان تاثیر منفی گذاشته است که نیاز است برای درمان و حل این معضل راهکارهای مفید و مثمر اتخاذ گردد.
گزارش: آسیه وردگ
تصحیح: مرکز حمایت از زنان ژورنلیست در افغانستان