
هرات
۱۳ فبروری/ ۲۴دلو ۱۳۹۸
ورکشاپ آموزشی یک روزه گزارشگری صلح برای خبرنگاران از سوی مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان و اتحادیه ملی ژورنالیستان افغانستان در ولایت هرات برگزار گردید.
مسوولان در مرکزحمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان میگویند که هدف از برگزاری این ورکشاپ تغییر رویکرد رسانهها از گزارشدهی جنگ و خشونت به سوی گزارشدهی صلح میباشد.
آنان میگویند تمام تلاشهای خود را انجام میدهند که نحوه گزارش نویسی را از جنگ به صلح تغییر دهند تا جامعه را به سوی صلح سوق دهند.
عظیمه جلیل مدیرمسوول و ترینر مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان میگوید: « برای تغییر افکار جامعه و سوق آن به سوی صلح نیاز است که نحوه گزارش نویسی را از جنگ به صلح تغییر دهیم».
خانم جلیل در ادامه گفت:« با برگزاری این چنین ورکشاپهای آموزشی برای خبرنگاران، امید است که در همه رسانهها عملآ نحوه گزارش نویسی صلح آغاز شود و در گزارشها به جای ادبیات خشن از ادبیات نرم و صمیمیت استفاده شود».
فعالان رسانهای در هرات تدویر این چنین برنامههای آموزشی را برای خبرنگاران و به خصوص زنان ژورنالیست موثر خوانده و میافزایند که گزارشگری صلح برای خبرنگاران کشور یک نیاز مبرم است.
سیدعبدالله سادات، از فعالاان رسانهای در هرات میگوید که گزارشگری صلح یکی از بخشهای تازه در ژورنالیزم نوین است و از سال 2003 به بعد در جهان مطرح شده است.
آقای سادات در ادامه افزود که گزارشگری صلح در ریشهیابی منازعات و حل آن کمک بزرگی نموده و بر روی افکار مردم در سطح جامعه تاثیر بسزایی دارد. او گفت:« با توجه به اینکه افغانستان در حال عبور از جنگ به صلح است، این نوع گزارشدهی یک نیاز اصلی و اساسی رسانههای کشور میباشد».
خبرنگاران شرکتکننده در این ورکشاپ آموزشی میگویند با پیشرفت گفتگوهای صلح و به میان آمدن این بحث در کشور لازم است خبرنگاران نیز با نشر برنامهها و گزارشها پیرامون صلح، بستر جامعه را برای آمدن این پدیده آماده سازند.
فریبا آرام، خبرنگار و شرکتکننده در این ورکشاپ با موثرخواندن این نوع گزارش نویسی برای خبرنگاران گفت که باید مسوولان و کارمندان رسانهها در تمامی برنامههای خود با تغییر در رویکرد جنگ جویانه، افکار عمومی را صلحگرا سازند.
از سوی هم عاطفه علیزاده، از دیگر خبرنگاران شرکتکننده در این برنامه آموزشی میگوید:« مردم ما خسته از جنگ اند و روزانه با دهها خبر رو به رو هستند که محتوای بیشتر آنها از جنگ و خشونت حکایت دارند. حق مردم است و ملت هم دوست دارد تا خبرهای مثبت بشنوند.
خانم علیزاده بیان داشت:« برگزاری این چنین برنامه ای آموزشی، فرصتی برای خبرنگاران تازه کار است که بعد از سپری نمودن این برنامهها، گزارشگری صلح را آموزش دیده و خبرهای صلح و جنگ را از هم تفکیک نمایند».
وی تدویر این برنامه را فرصتی برای برجسته نمودن نقش خبرنگاران در صلح سیاسی و اجتماعی در کشور نیز میداند.
این در حال است که با آغاز گفت وگوهای صلح مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان طی بیانیه مطبوعاتی به تاریخ ۲۴ جدی ۱۳۹۷حمایت خود را از این گفتگوها علام نمود و نگرانی های خویش را نیز مبنی بر خاموش بودن و نپرداختن به تامین ارزش های دموکراسی از جمله تضمین آزادی رسانه ای، آزادی بیان و تامین و تضمین حقوق و امنیت روزنامه نگاران بخصوص ژورنالیستان زن در مذاکرات صلح ابراز کرد که حدود ۳۰۰ تن از خبرنگاران و اعضای جامعه مدنی با امضا به پای این بیانیه حمایت شان را اعلام کردند.
گزارش: معصومه حیدری
تصحیح: مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان