
بلخ
۵ فبروری و ۱۶ دلو ۱۳۹۸
شماری از خبرنگاران زن در بلخ از ناامنی و عدم همکاری نهادهای امنیتی در قسمت تطبیق قانون حق دسترسی به اطلاعات شاکی اند.
آنها میگویند برخی نهادهای دولتی به سادگی و در زمان لازم، حاضر به پاسخگویی برای خبرنگاران نیستند.
از سوی هم افزایش ناامنی و فعالیت افراد مسلح غیرمسوول در بخشهایی از ولایت بلخ از جمله مواردی است که کار خبرنگاری را برای خبرنگاران به خصوص ژورنالیستان زن با چالش رو به رو ساخته است.
حمیرا مرادی، یکی از خبرنگاران محلی در بلخ میگوید:« اوضاع امنیتی در ولایت بلخ از یکسو به دلیل گسترش دامنه فعالیت مخالفان در ولسوالیها و از سوی دیگر بنا بر حضور افراد مسلح غیرمسوول، قتل و افزایش دزدیهای مسلحانه در مرکز این ولایت به شدت نگرانکننده بوده که این موارد خبرنگاران و به طور خاص روزنامهنگار زن را با مشکلات زیاد مواجه نموده است».
خانم مرادی میافزاید که نهادهای دولتی در قسمت تطبیق قانون حق دسترسی به اطلاعات به خبرنگاران در بسا موارد سهلانگاری میکنند به ویژه نهادهای امنیتی و معارف بیشتر عامل این مشکلتراشیها میباشند. وی در ادامه بیان داشت:« گمرکات، ریاست معادن، مسوولان زندان، بخش صحت و نهادهای قضایی به سادگی حاضر به پاسخگویی نمیشوند، اما نهادهای حقوق بشری، بازرگانی، صنعتی و سکتور خصوصی در قسمت همکاری با خبرنگاران عملکرد بهتر دارند».
محبوبه محمدی، یکی دیگر از خبرنگاران در بلخ، گفت ناامنی سبب شده که دست ما از اطلاعات دقیق، کوتاه شود یعنی ما درست نمیتوانیم در سطح ولایت به خصوص ولسوالیهای این ولایت به تازهترین اطلاعات دسترسی داشته باشیم. او میگوید:« وقتی خبرنگاران نیاز به معلومات دارند، مسوولان در چنین شرایط از دادن اطلاعات دقیق و به موقع خودداری میکنند که این امر ما را دچار مشکل جدی کرده است».
به گفته بانو محمدی، منابعی که در این اواخر با خبرنگاران آنگونه که باید همکاری کنند؛ نهادهای امنیتی است که متاسفانه هیچ اطلاعاتی را با خبرنگاران شریک نمیکنند.
این درحالی است که حنیف رضایی سخنگوی قول اردوی 209 شاهین میگوید به جز موارد خاص و محرم که اجازه شریک ساختن با رسانهها را ندارند، نهادهای امنیتی در بلخ همواره در راستای تطبیق قانون حق دسترسی به اطلاعات فعال بودهاند و در پاسخگویی به رسانهها کوتاهی نکردهاند.
این در حالی است که خبرنگاران هرات، فراه، میدان وردک، پروان و شماری از خبرنگاران در کابل نیز از عدم همکاری نهاد های دولتی و غیر دولتی در عرصه فراهم نمودن اطلاعات شاکی بوده و خواهان حل این معضل از سوی کمیسیون حق دسترسی به اطلاعات شدند.
گزارش: انوشه انصاری
تصحیح: مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان