پروان
۶ اکتوبر/ ۱۴ میزان ۱۳۹۸
واژه انتخابات به معنای برگزیدن و اختیار کردن است و از نظر علم معناشناسی به معنای روش یا شیوهای که برای برگزیدن تعداد معینی از افراد از میان شمار کثیری از افرادی که برای تصدی یک منصب یا مقام خود را نامزد کردهاند، میباشد.
در این پروسه مردمی که رایدهنده ضمن رای دادن كه عمل حقوقی- سیاسی محسوب میشود در حقیقت با برگزیدن نماینده، در عرصه سیاسی جامعه خود مشاركت میكند .
براساس نگرش دیموکراتیک، همه افراد جامعه، بدون در نظرداشت جنسیت و موقف اجتماعی، حق مساوی تصمیمگیری را در امور ملی دارند. در هر جامعه، نقش و سهم زنان در تمام عرصههای زندگی خیلی مهم است، به خصوص در جامعهای مثل افغانستان که نابرابری جنسیتی و نظام مردسالاری در آنجا حاکم است و موانع اجتماعی و فرهنگی فراوانی فراراه حضور اجتماعی و فعالیت زنان وجود دارد پس انتخابات فرصت خوبی است که زنان بتوانند توسط آن خواستهای حقوقی و سیاسی خود را تبارز و حمایتشان را از طریق رای دادن جهت تغییر در شرایط زندگی شان به وجود آورند.
به تاریخ ۶ میزان ۱۳۹۸ که روند انتخابات ریاست جمهوری در سراسر کشور برگزار گردید، در ولایت پروان نیز با وجود مشکلات و چالشهای موجود، زنان جهت رای دادن به مراکز رایدهی جهت استعمال رای به کاندیدا دلخواه شان رفتند و خواستند با این عمل شان، برای بهتر شدن آینده و هم جهت استفاده از حق رای شان، در این پروسه ملی سهیم شوند و صفحهای جدیدی را برای اعاده حقوق شان رقم زنند.
به گفته باشندگان پروان یکی از مشکلات عمده سد راه اشتراک شان در انتخابات ریاست جمهوری، تهدیدهای امنیتی و بیباوریها به کمیسیونهای انتخاباتی بوده که آنها نخواستند به طور وسیع به پشت صندوقهای رایدهی بروند و رای بدهند.
یسرا سیرت، یکی از باشندگان پروان، گفت:« ما به کمیسیونهای انتخاباتی بیباور هستیم، چون در انتخابات قبلی به پشت صندوقهای رایدهی رفتیم، ولی رای ما حساب نشد و دلیل آن هم تقلب و فساد در پروسه انتخابات بود».
در همین حال شهلا بارز، فعال جامعه مدنی در ولایت پروان، میگوید: ” اشتراک زنان در روز انتخابات خیلی کمرنگ بود ، چون آگاهیدهی لازم در مورد این روند ملی برای زنان داده نشده بود و مهمتر از همه به دلیل ناامنی و تهدیدهای موجود، بیشتر زنان پروانی نخواستند به مراکز رایدهی بروند و رای بدهند».
با این حال حسین اسیر مسوول یکی از مراکز یرایدهی در پروان، گفت:” بدون شک حضور زنان در انتخابات این دور کمرنگ بود، اما باز هم آنها جراات کردند و خود را به مراکز رایدهی رساندند تا برای تعین زعیم ملی کشور سهم خود را ادا کنند و این یک افتخار بزرگ است.
او در ادامه افزود که جار و جنجالها در انتخاباتهای قبلی و موجودیت فساد و تقلب در پروسه رایدهی سبب شد که در دور چهارم انتخابات هم در بعضی مراکز رایدهی زنان بیشتر در انتخابات سهم نگیرند اما در برخی دیگر از مراکز و محلات زنانه، بعد از ظهر روز ۶ میزان، تعداد بیشماری از زنان پروانی به مراکز آمدند و رای شان را با اطمینان کامل و به رضایت خود شان استعمال کردند.
قابل ذکر است، حرف اساسی در مورد حضور کمرنگ زنان در پروسه انتخابات این است که نهادهای مدافع حقوق زنان در خصوص طرح مشکلات زنان و به حاشیه کشاندن نقش زنان در مسایل اجتماعی و به خصوص انتخابات، باید خیلی حساس باشند. لازم است برنامههای آگاهیدهی را برای زنان داشته باشند تا از طرفی زنان اهمیت سهمگیریشان را در روند انتخابات خوب تشخیص دهند و از جانب دیگر، ناهنجاریهایی را که باعث میشوند از رای زنان سوء استفاده شود، معرفی کرده و با ارگانهای مسوول انتخابات مطرح سازند تا نگذارند از رای زنان از طرف مردان بهرهبرداری نادرست صورت گیرد.
در ضمن دولت برای مطمین بودن مردم به خصوص زنان جهت اشتراک در انتخابات، قبل از ایام موعد انتخابات باید زمینههای را از قبیل دفع تهدیدها و تامین امنیت به مردم اطمینان خاطر بدهند و نگذارند این همه چالشها سبب عدم اشتراک زنان به طور وسیع در انتخابات گردد.
گزارش: سعیده نوری