
۱۹سپتمبر/ ۲۸سنبله ۱۳۹۸
سازمان گزارشگران بدون مرز با همکاری مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان، برنامهای آموزشی را به منظور« رهنمایی ایمنی برای خبرنگاران زن در جریان انتخابات و ژورنالیزم صلح» برای ۲۰ تن از خبرنگاران زن در کابل راهاندازی کرد.
رضا معینی، مسوول افغانستان و ایران در سازمان گزارشگران بدون مرز و ترینر برنامه یاد شده، هدف از برگزاری این برنامه را آموزش راهکارهای مصوونیت جانی در جریان گزارشدهی از مناطق پر خطر به خصوص در جریان انتخابات برای خبرنگاران عنوان نموده، گفت:« تدویر همچو برنامههای ایمنی برای خبرنگاران در افغانستان یک گام جدید است و قبلا آموزش چندانی داده نشده است در حالی که مصوونیت جانی خبرنگاران در هنگام گزارشدهی و به خصوص در ایام انتخابات دارای اهمیت زیاد برای حفظ جان آنان میباشد.”
معینی افزود که در جریان انتخابات ریاست جمهوری، مساله صلح هم اضافه شده است و زنان به خصوص خبرنگاران زن، پرچمداران اصلی صلح اند که نقش آنان در آوردن صلح بسیار مهم و اساسی است.
به گفتۀ وی که نقش روزنامهنگاران صلح در کاهش خشونتها و پایان دادن به جنگ خیلی موثر است.
در همین حال، فریده نیکزاد، مسوول مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان، هدف از برگزاری این برنامه را ظرفیتسازی و توانمندسازی ژورنالیستان زن در عرصه آگاهیدهی، مصوونیت فردی و موارد ایمنی دانسته، گفت:« ژورنالیستان زن باید تکتیکهای ایمنی و مصوونیت فردی را در جریان گزارشگدهی شان بدانند و از آموزشهای که در این بخش برای آنها رهنمایی میشود، استفاده لازم نمایند».
همچنان خبرنگاران شرکتکننده در این
برنامه آموزشی، موضوعات ورکشاپ را مفید خوانده و خواهان افزایش این چنین برنامهها،
در جهت بهبود وضعیت امنیتی خبرنگاران و نحوه گزارشدهی صلحآمیز آنان شدند.
شگوفه صدیقی، یکی از خبرنگاران اشتراککننده
در ورکشاپ یاد شده، میگوید:” این ورکشاپ برای ما بسیار آموزنده و مفید بود.
معلومات زیادی را در مورد مصوونیت خبرنگاران در ساحۀ جنگ و در پروسۀ انتخابات از
این کارگاه آموختیم. برعلاوه باهم مسلکان و خبرنگاران دیگر از طریق این کارگاه
آموزشی آشنا شدیم. واقعا برنامه جامع و کامل بود. ”
انوشه انصاری، خبرنگار تلویزیون آریانا در بلخ که در این برنامه اشتراک کرده از ارایه موضوعات و شیوه تدریس در برنامه یاد شده، اظهار خرسندی نموده، گفت:« ورکشاپ امروز برایم خیلی دلچسپ و با انگیزه بود، چون موضوعات مفید و قابل استفادهای که در رسانهها برای خبرنگاران به خصوص برای زنان ژورنالیست دارای اهمیت فراوان میباشد، در اینجا مطرح گردید».
وی همچنان اضافه کرد که برای اولین بار است در رابطه به مصوونیت جانی خبرنگاران به خصوص خبرنگاران زن در جریان انتخابات، آموزشهای لازم و کارا تدویر میگردد.
مقدس هاشمی، خبرنگار کلید و یکی دیگر از اشتراککنندههای این برنامه آموزشی، گفت که اگر چنین برنامهها بیشتر راه اندازی گردد و همه خبرنگاران زن بتوانند آگاهیهای لازم و ضروری را در مورد مصوونیت جانی شان در هنگام گزارشدهی حاصل نمایند، اقدامی است خیلی موثر:« تدویر همچو برنامهها سبب میشود تا خبرنگاران بتوانند از مصوونیت کامل برخوردار گردیده و از حقوق خویش هم دفاع نمایند».
گفتنی است که گزارشگران بدون مرز یا گزارشگران بی سرحدRSF) ) انجمن جهانی در دفاع از آزادی اطلاع رسانی بر مبنای اصل ١٩ اعلامیه جهانی حقوق بشر است. این سازمان در سال ۱٩٨٥ در فرانسه تاسیس شد و به شکل روزمره برای آزادی روزنامهنگاران و همکاران رسانهای که به دلیل فعالیت حرفهای خود زندانی شدهاند، تلاش میکند.
همچنان سازمان گزارشگران بدون مرز، همواره برنامههای آموزشی را جهت بلند بردن سطح آگاهی و ظرفیت سازی خبرنگاران به خصوص خبرنگاران زن نیز در سراسرافغانستان برگزار کرده است.
گزارش: بهشته ایوبی
تصحیح: مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان