غزنی
۸ سپتمبر، ۱۷ سنبله
خبرنگاران زن در غزنی از توافق با طالبان و برگشت دوباره آنها به اساس توافق صلح، نگران دستآوردهای هجده ساله مطبوعات به خصوص سهیم شدن زنان رسانهای در فعالیتهای مطبوعاتی هستند.
به گفته خبرنگاران زن در غزنی، اگر برگشت طالبان همراه با صلح و با درنظرداشت حقوق خبرنگاران زن باشد، زنان ژورنالیست هم همانند دیگر اقشار جامعه، خواهان برگشت مسالمتأمیز طالبان میباشند.
زنان خبرنگار در غزنی میگویند، از اظهارات اخیر طالبان در مورد زنان افغان معلوم میشود که آنها برای زنان افغان آنچنان که توقع میرود، ارزش قایل نیستند و نمیخواهند که زنان به خصوص زنان خبرنگار در جامعه نقش فعال داشته باشند.
ماجبین نیکزاد، خبرنگار صدای امریکا در غزنی میگوید: “خبرنگاران زن در افغانستان در هجده سال گذشته، پیشرفتها و دستآوردهای چشمگیری در عرصه آزادی بیان داشتهاند، ولی ما نگران هستیم که با برگشت طالبان در حکومت، نقش خبرنگاران زن همچو هجده سال قبل باز هم به عقب بر نگردد”.
همچنان زهرا نوری خبرنگار رادیو تجلا در غزنی، میگوید: ” هر چند برقراری صلح بدون سهیم شدن طالبان ناممکن است و ضرورت است تا بالاخره خونریزی و کشتار مردم عام در کشور پایان یابد، ولی قسمی که طالبان در این اواخر خواهان جدا ساختن تعلیم و تحصیل مختلط دختران و پسران هستند، ما هم هراس داریم که با برگشت طالبان، فعالیت های خبرنگاران زن هم محدود شود.”
از سوی هم شکیلا افتخاری، خبرنگار آزاد در غزنی در مورد میگوید: “ما خواهان صلح هستیم، مگر نظر به گذشتهای طالبان که دوران سیاه حکومتداری آنان را همه به چشم دیدند، بیم آن میرود وقتی آنها دو باره بیایند و یک قسمتی از قدرت را هم به دست بگیرند، معلومدار است که نمیخواهند خبرنگاران زن فعالیت خود را ادامه بدهند، بنأ از دولت میخواهیم که در این بخش توجه بیشتر و جدیتری را در توافقات صلح با طالبان داشته باشد”.
خدیجه محمدی، خبرنگار رادیو سماع در غزنی میگوید که در مجموع خبرنگارن زن با آمدن طالبان مخالفت ندارند و اینکه طالبان بیایند و زیر چتر قانون افغانستان زندگی و کار کنند، حرفی است به جا، مگر صلحی که زندگی و کار خبرنگاران زن را با دشواری و مشکلات مواجه نکند:« قرار توافقات قبلی که طالبان محدودیتهای را در قسمت تعلیم و تحصیل زنان بیان داشتند در حراس هستیم و نیاز است تا دولت در آوردن صلح با مصلحت و با در نظرداشت حقوق زنان افغان در این عرصه توجه جدی نماید”.
در این زمینه شکیلا مرید، مسوول شبکه خبرنگاران زن در غزنی میگوید که خبرنگاران زن و نهادهای حامی آنان هیچگاه نمیخواهند که طالبان بالای خبرنگاران زن محدودیتهای کاری وضع کنند، او افزود:« در سالهای پسین زنان در بخش رسانهها فعالیتهای چشمگیری داشته اند و ما آرزو داریم هرچه زودتر صلح و ثبات در کشور برقرار گردد، ولی نباید آمدن طالبان سبب به عقب رفتن فعالیتهای خبرنگاران زن گردد».
وی در ادامه افزود که مسوولیت حکومت است تا از حقوق خبرنگاران زن دفاع نماید، چون دسترسی به اطلاعات و آزادی بیان حق هر شهروند افغانستان است.
خانم مرید کار و فعالیت خبرنگاران زن را در ولایاتی که وضعیت امنیتی خوب هم ندارند ارزنده خوانده، بیان داشت:« خبرنگاران زن حتا در ولایاتی که دارای وضعیت امنیتی خوب نیستند، صدای مردم و آواز زنان افغان را از طریق رسانهها بلند کردهاند و در دورترین و پرخطرترین مکانها جهت گزارشدهی سفر نمودهاند، پس حق آنها است که هم طالبان و هم حکومت، دستآوردهای خبرنگاران شجاع و غیور این سرزمین را مدنظر داشته باشند و به مسلک مقدس شان حرمت بگذارند».
این گفتهها در حالی مطرح میگردد که طی روزهای اخیر، زنان ژورنالیست طی نشست های در غزنی از پایان یافتن هر دور گفتگوهای بدون نتیجه در دوحه ابراز نگرانی نموده و میگویند که صلح حق افغانها است و باید با مشوره حکومت و صلاح همه ملت به خصوص زنان افغان، طالبان دوباره با اراده صلح و تامین حقوق شهروندان کشور به خصوص خبرنگاران زن برگردند نه با خشونت و محدود کردن کار و فعالیت زنان خبرنگار افغان، نگرانی که جامعه خبرنگااران زن را با تشویش و اضطراب مواجه کرده است.
گزارشگر: خدیجه اشرفی
تصحیح: مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان