بدخشان
۲۰ جولای/ ۲۹ سرطان ۱۳۹۸
آزادی بیان وتعدد رسانهها یکی از دستآوردهای حکومت در ۱۸سال اخیر( پس از حکومت طالبان) بوده و رسانهها در این مدت با نشر داغترین و مهمترین اخبار و گزارشها توانستند رشد چشمگیری در این دوره داشته باشند اما در این اواخر مشکلات مالی و امنیتی سبب گردیده تا کار و فعالیت رسانهها به خصوص خبرنگاری زنان ژورنالیست با مشکلات زیادی مواجه گردد.
بنابر یافتههای مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان، طی سال جاری ۳ رادیو و ۲۰ رسانۀ چاپی در ولایت بدخشان به دلیل مشکلات مالی از فعالیت باز ماندهاند.
لینا شیرزاد، خبرنگار آزاد در بدخشان میگوید، نه تنها وضعیت خبرنگاران زن بلکه وضعیت رسانهها نیز در بدخشان نگرانکننده است، وی میافزاید:« بیشتر خبرنگاران به خصوص زنان ژورنالیست از امتیازات خوب مالی در برابر فعالیتهای رسانهای شان در رسانههای خصوصی، برخوردار نیستند.
نقیبالله ثاقبیار رییس اطلاعات و فرهنگ بدخشان، در نشستی که با زنان خبرنگار داشت ضمن تایید از بسته شدن ۲۳ رسانه در بدخشان گفت که رسانهها به دلیل بحران مالی نمیتوانند به فعالیتهای خویش ادامه بدهند، او گفت:« فعالیت رسانهها در بدخشان بدون تمویلکنندههای مالی با مشکلات زیادی مواجه گردیده است و اگر وضعیت بدبن منوال ادامه داشته باشد ما شاهد بسته شدن رسانههای بیشتری در بدخشان خواهیم بود».
رییس اطلاعات وفرهنگ بدخشان نبود امنیت، عدم دسترسی به اطلاعات، عدم بازاریابی، آزار و اذیت روی سرک،عدم حمایت پولی و نبود حمایت نهادهای حقوق خبرنگاری درسطح مرکز و حکومت محلی را از دلایل دیگر کم شدن حضور زنان خبرنگار میداند.
معراج الدین رحیمی، معاون انجمن خبرنگاران آزاد در ولایت بدخشان میگوید هر مشکل راه حل دارد. وقتی خبرنگاران محترم با مشکلی مواجه میشوند، میتوانند به انجمن مراجعه کنند تا به مشکلات آنان رسیدگی صورت گیرد.
آقای رحیمی میافزاید:« درگذشته نهادهای حامی خبرنگاران، برنامههایی را برای ظرفیت سازی خبرنگاران تحت اجرا داشتند که اکنون نیز تلاشها جریان دارد تا بتوانیم در هماهنگی با ریاست اطلاعات و فرهنگ بدخشان برای بهبود وضعیت خبرنگاران، برنامههای جدیدی را روی دست داشته باشیم».
قابل ذکر است که طی دو دهه اخیر زنان در کنار دسترسی به تعلیم و تحصیل، تقویت مشارکت سیاسی و اجتماعی درفعالیتهای رسانهای نیز سهم بارزی داشته اند، اما دراین اواخر گسترش ناامنی وعدم حمایت دولت و نهادهای مدافع حقوق خبرنگاران و مسوولان رسانهها سبب شده تاعلاقمندی زنان به کار در رسانهها کاهش یابد.
این در حال است که گر چه شمار رسانه ها و دستیابی به آزادی بیان یکی از دستآوردهای اصلی حکومت پس از دوره طالبان در کشور میباشد اما با آن هم افغانستان به عنوان یکی از خطرناکترین کشورها برای کار خبرنگاری محسوب میشود.
گزارش: تهمینه آرین
تصحیح: مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان