کابل
۱۷ جولای/۲۶ سرطان ۱۳۹۸
مسوول رادیو سماع در غزنی به مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان گفت که بر اثر تهدید طالبان مسلح مبنی بر کار و فعالیت زنان در این رسانه، مجبور به مسدود نمودن این رادیو شد.
رادیوی غیردولتی سماع که از حدود ۶ سال پیش در ولایت غزنی فعالیت داشت، برنامههای سیاسی، دینی، اجتماعی و تفریحی را پخش میکرد. این رادیو که در مجموع ۱۳ کارمند داشت، ۳ تن آنان را گویندگان زن تشکیل میداد.
رامز عظیمی، مدیر مسوول این رادیو گفت که فرماندهان طالبان با تماس تلیفونی و ارسال نامه به اداره این رادیو؛ هشدارآمیز از مسوول رادیوی نامبرده خواستهاند از کار و فعالیت رسانهای زنان در این رادیو اجتناب ورزد. وی افزود که این تهدیدها باعث شد تا آنان پخش برنامههای رادیو را متوقف سازند.
به گفتۀ آقای عظیمی، امنیت ملی ۲۴ ساعت بعد از بسته شدن رادیوی سماع و بنابر شکایت وی، یک تن از تهدیدکنندهها را دستگیر نموده است. بنابر اقرار فرد بازداشت که این افراد با استفاده از نام طالبان، مسوول رادیو را تهدید نموده و او را به بسته نمودن رسانهای شنیداری شان مجبور نمودند.
لیلا سلطانی یکی از گویندگان رادیو سماع که بعد از این همه تهدیدات به دفتر کارش نمیرود از حکومت میخواهد تا خبرنگاران را در فعالیتهای رسانهای شان همکاری نموده و امنیت آنان را در سراسر کشور تامین کند:« ما سه گوینده رادیو سماع فعلا خانه نشین هستیم. اگر این تهدیدها ادامه یابد، خبرنگران زن وظیفه خود را از دست داده و ممکن کار و پیشرفتهای رسانهای هجده ساله زنان افغان به باد فنا سپرده شود».
از سوی هم عارف نوری، سخنگوی والی غزنی میگوید که این رویداد بنابر خصومتهای شخصی مسوول رسانهای نامبرده با برخی از افراد، به وجود آمده است:« دشمنیهای شخصی مسوول رادیو در برابر بعضی افراد سبب شده که آنها با استفاده از نام طالبان مسلح، آقای رامز را تهدید به بسته نمودن رادیو سماع نمایند».
از سوی هم جمیل وقار، مسوول کمیته مصوونیت خبرنگاران افغان در غزنی طی مصاحبه اختصاصی به مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان، با تایید این رویداد گفت:” این موضوع را با پولیس در میان گذاشتهایم و در مورد تحقیقات جریان دارد.
نی( نهاد حمایتکننده رسانههای آزاد افغانستان» پس از افزایش تهدیدهای امنیتی بر کارمندان رسانهای و رسانهها، از حکومت خواسته است که از افزایش این تهدیدات جلوگیری کند.
مجیب خلوتگر، مسوول این نهاد با بیان نگرانی از تهدیدهای طالبان افزود:« ادامه وضعیت کنونی رسانهها باعث میشود که سطح امنیت روانی خبرنگاران کاهش یابد».
این اتفاق در حالی روی میدهد که طالبان در حال گفتگو دربارهٔ توافق صلح با ایالات متحده هستند و رویداد اخیر بار دیگر سبب شد تا طرز برخورد این گروه با مسایلی چون امور زنان و رسانه زیر ذره بین قرار بگیرد.
از سوی دیگر ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان دست داشتن فرماندهان این گروه در این تهدیدها را انکار کرده میگوید که اعضای این گروه تلاش دارند تا جزئیات بیشتری در این زمینه به دست آورند.
مجاهد گفت:« بسیاری از افراد بهخصوص هنگام دعواهای شخصی، خود را به دروغ از اعضای این گروه معرفی میکنند».
این در حالی است که این گروه در آخرین بیانیه خود اعلام کردند؛ اسلام به زنان حقوقی در زمینهٔ تجارت و دارایی املاک، ارث، آموزش، کار، انتخاب همسر، امنیت و رفاه داده است. حرفی که تا هنوز هم زنان افغان به خصوص خبرنگارن زن و فعالان مدنی بر عملی شدن آن از سوی طالبان مسلح شاکی اند و باور کامل بر تطبیق این همه گفته ها از سوی طالبان را ندارند.
گزارش: خدیجه اشرف
تصحیح: مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان