غور
۱۴ جون/۲۳ سرطان ۱۳۹۸
شماری از خبرنگاران زن و فعالان مدنی در ولایت غور میگویند که روند گفتگوهای صلح آنهم در پشت دروازههای بسته، آنان را نگران ساخته است که مبادا دستآوردهای هجده ساله زنان در بخش آزادی بیان از آنها گرفته شود.
انجیلا شریفی یک تن از خبرنگاران زن در غور میگوید که آنان در خلای معلوماتی گفتگوهای صلح میان حکومت افغانستان و طالبان قرار گرفته اند؛ چون این گفتگوها پشت دروازههای بسته صورت میگیرد.
وی میافزاید:” دولت افغانستان باید نتایج گفتگوهای صلح را با مردم شریک سازد تا مردم هم بفهمند که با سرنوشت شان بازی نمیشود. فعلا ما زنان خبرنگار نگران هستیم که مبادا فعالیتهای ما در بخش آزادی بیان در این گفتگوها نادیده گرفته شود.”
سیما علیزاده یکی دیگر از خبرنگاران زن در غور از حکومت و به خصوص نهادهای حمایتکننده رسانهها میخواهد که در این گفتگوها باید بالای طرفهای گفتگوکننده فشار بیآورند که دستآوردهای هجده ساله زنان در بخش آزادی بیان و رسانهها را نادیده نگرفته و به ارزشهای آن احترام بگذارند.
خانم علیزاده گفت:« در طول همین یکسالی که گفتگوهای صلح صورت میگیرد، نتیجه و یا تفاهمنامه های که میان طرفین صورت میگیرد به طور واضح با خبرنگاران شریک ساخته نشده است. ما از حکومت و نهادهای حامی رسانهها میخواهیم که در این بخش توجه نموده و در جریان گفتگوهای صلح باید دستآوردهای آزادی بیان را که با خون دل ژورنالیستان و کارمندان رسانهای به دست آمده است، نادیده نگیرند”.
این زنان خبرنگار میگویند آنان امیدوار بودند که با برگزاری جرگه مشورتی صلح، خواستهای زنان در نظر گرفته شود و گزینههای پیشنهادی شان هم جنبه عملی را به خود بگیرد، اما چنان که به مشاهده رسید جرگه مشورتی صلح نیز از سوی طالبان رد شد و کدام نتیجهای مثبتی را هم در پی نداشت.
معروف سیدی خبرنگار رادیوی سلام وطندار در غور میگوید که آنان امیدوار بودند جرگه مشورتی صلح سرآغازی برای پایان جنگ در افغانستان باشد، اما این جرگه نیز از سوی سیاسیون افغانستان و طالبان تحریم گردید و خواب صلح که مردم با برگزاری این جرگه دیده بودند به ناامیدی مبدل گردید.
وی اظهار امیدواری کرده، گفت:« صلح خواست همه افغانها است، روی این دلیل نیاز بود تا طالبان با برگزاری جرگه مشورتی صلح به این خواست افغانها، پاسخ مثبت میدادند،. ما امیدواریم طالبان با درک اینکه جنگ جز تباهی چیز دیگری به مردم نمیدهد، دست از جنگ برداشته و آمدن صلح را با گامهای متین بدرقه کنند.”
ثریا عزیزی، محصل سال سوم پوهنتون غور نیز بر حفظ دستآوردهای هجده ساله زنان به خصوص زنان خبرنگار تاکید کرده، میگوید:« نباید به هیچ دلیلی این دستآوردها نادیده گرفته شود. چیزی که باید در گفتگوهای صلح مدنظر گرفته شود به خصوص دستآوردهای آزادی بیان، نظام افغانستان و آزادی زنان که اساسگذار جامعه مترقی ما خواهد بود».
با این حال عبدالحی خطیبی سخنگوی والی غور میگوید که طالبان با هیچ پیش شرطی، صلح را در افغانستان قبول ندارند و این گروه فضای جنگ را نسبت به حال و هوای صلح ترجیح میدهند:« چندین بار است که طالبان در نشستهای بینالافغانی با نمایندههای حکومت و مردم افغانستان در مورد صلح بحث میکنند، اما این گروه هیچ شرط و شرایط طرف را قبول نمیکنند که این بی تفاوتی آنان باعث ادامه جنگ در کشور و کشته و زخمی شدن میلیونها هموطن دیگر ما خواهد شد».
این نگرانیها در حالی مطرح میگردد که پیش از این شماری از خبرنگاران، مسوولان رسانههای محلی و فعالان جامعه مدنی در ولایت غور با نشر اعلامیه مطبوعاتی ” مرکزحمایت زنان ژورنالیست در افغانستان” در پیوند به گفتگوهای اخیرصلح، نگرانی شان را در زمینه ابراز نموده و از حکومت خواسته بودند که نباید دستآوردهای هجده سال اخیر در بخش آزادی بیان و رسانهها وهم حقوق خبرنگاران زن در گفتگوهای صلح نادیده گرفته شود.
گزارش: جمیله کریمی
تصحیح: مرکزحمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان