کندز
۸ جولای/ ۱۷ سرطان ۱۳۹۸
مسوولان، خبرنگاران و کارمندان رسانهها در ولایت کندز؛ کار خویش را در معرض خطر میدانند. این نگرانیها در حالی مطرح میگردد که به تاریخ ۳ سرطان سال جاری، طالبان اعلامیه را در پیوند به نشر اعلانات تجارتی بر علیه آن گروه در رسانههای کشور به نشر رساندند و توسط آن رسانهها، خبرنگاران و کارمندان رسانههای داخلی را مورد تهدید وهدف حملههای نظامی شان قرار داده است.
این خبرنگاران و مسوولان رسانهها میگویند رسانهها بخشی از نشرات خویش را به پخش و نشر اعلانات تجارتی اختصاص دادهاند که مهمترین منبع عایداتی رسانهها برای بقا و پیشبرد مسایل مالی آنها همین اعلانات میباشد.
این خبرنگاران و نهادهای رسانهای میافزایند که نشر اعلامیه تهدید طالبان مبنی بر نشر اعلانات علیه آنان و امثال این چنین تهدیدات که گویا خبرنگاران و کارمندان رسانهها را هدف قرار میدهند، تاثیر منفی بالای کار اطلاعرسانی نهادها و کارمندان رسانهای گذاشته و ٰژورنالیستان روی این دلیل، خود را در محلات کار شان مصوون احساس نمیکنند.
شگوفه همدرد خبرنگار در کندز، میگوید:« ما خبرنگاران زن در شرایط خیلی دشوار به کار و فعالیت رسانهای میپردازیم. هیچ تضمینی وجود ندارد که ما هدف حملات مسلحانه قرار نمیگیریم، ما ناگزیر هستیم از کار در رسانهها دست بکشیم».
خانم همدرد افزود؛ این نوع تهدیدات تاثیر منفی بالای روح و روان من گذاشته است و روی این دلیل نمیتوانم در محل وظیفه با خاطر آسوده، کار کنم.
فریده خبرنگار در یکی از رادیوهای محلی کندز، میگوید که با اعلام تهدیدات بر رسانهها از سوی طالبان، خانوادهاش سخت نگران وی هستند و به مشکل او را اجازه میدهند که به سوی وظیفه برود. او گفت:« اعضای فامیلم تاکید دارند که به خاطر مصوون بودن جانم باید مدتی از کار در رسانه دوری نمایم، ولی من به وظیفه و مسلکم علاقه زیاد دارم و میخواهم در فضای امن به کار خبرنگاری ادامه دهم».
زحل نوری، خبرنگار رادیوی « سلام وطندار» که دو روز بعد از نشر اعلامیه تهدیدآمیز از سوی طالبان، فعالیتهای رسانهایاش را از خانه انجام میدهد، میگوید:« من خود را در داخل رسانه مصوون نمیدانم به همین دلیل مدتی از رادیو رخصت گرفتهام تا راه حلی برای تامین امنیت محل کارم به وجود آید بعد دوباره خواهم رفت».
در ادامه زحل اضافه کرد که دولت باید این معضل مهم را که نسبت به جان خبرنگاران و کارمندان رسانهها گره خورده است، هرچه زودتر در کندز حل کند.
صدیقه شیرزی، مسوول یکی از رسانههای محلی در ولایت کندز میگوید که رسانهها در کل و خاصتآ رسانههای محلی با دشواریهای تمام و در شرایط ناامن در خدمت مردم بوده وخدمات رسانهای را انجام میدهند:« نشراعلامیه از سوی طالبان و تصمیم هدف قرار دادن رسانهها و کارمندان رسانهای به دلیل نشر اعلانات تجارتی و تبلیغات، تاثیر منفی بالای کار رسانهای و روح و روان من وهمکارانم گذاشته است ».
او اضافه نمود که طالبان و یا هر جناح مخالف دیگر باید بدانند که رسانهها بی طرف بوده و وابستگی حزبی و سیاسی ندارند و نیز نشر این نوع اعلانات در بدل پول است، او افزود:« نشر اعلانات جدا از پالیسی هر رسانه است؛ چون اعلانات منبع عایداتی برای رسانهها میباشد و رسانهها برای حل مشکلات مالی شان نیاز به نشر اعلانات دارند ».
خانم شیرزی میافزاید که خبرنگارن به خصوص ژورنالیستان زن در کندز از نهادها، حامیان ملی و بینالمللی خبرنگاران و از دولت، خواهان حل این مشکل به شکل جدی آن هستند و نیاز است تا هرچه زودتر این مساله مورد غور و بررسی قرار گرفته شود تا هر دو جناح به یک تفاهم نهایی دست یابند.
شهباز صابری، مسوول کمیته مصوونیت خبرنگاران در کندز گفت که هیچ نهاد یا گروهی نمی تواند بر فعالیت رسانهها به خصوص رسانههای آزاد و مستقل، تهدید یا محدودیت کاری اعمال نماید، وی گفت:
« کمیته مصوونیت خبرنگاران، نهادهای حامی رسانهها و فدراسیون ژورنالیستان افغانستان اعلامیه را در این مورد صادر کردهاند و از طالبان خواسته اند که اعلامیه خود را لغو و از اعمال محدودیت و فشار بر رسانهها خود داری کنند».
او در ادامه بیان داشت که مطابق به قوانین بینالمللی و رسانهای؛ هیچ نهادی حق محدودیت رسانهای را ندارد جز قانون اساسی افغانستان و قانون رسانههای همگانی:« کمیته مصوونیت خبرنگاران افغان، برنامههای را در رابطه به این موضوع دایر نموده و طی این برنامهها از گروه طالبان خواهان لغو این اعلامیه شان نیز گردیده است.
شهباز صابری افزود، بدون شک هرنوع تهدید، روحیه خبرنگاران زن را متاثر میسازد. رسانهها بدون حضور زنان یک جسم معیوب محسوب میشود و زنان در رسانههای کندز همانطور که در گذشته با فشارها و چالشها مبارزه کردهاند اکنون نیز مقاومت نموده و به کار و فعالیتهای خبرنگاری شان دلیرانه ادامه دهند.
سید سرور حسینی، سخنگوی قومندانی امنیه ولایت کندز میگوید که مخالفین دولت طی سالهای متمادی افراد ملکی به خصوص خبرنگاران و نهادهای خبررسانی را هدف حملات خود قرار و بر اثر شکستهای پیهم این نوع تبلیغات وشایعات را دنبال میکنند.
حسینی با بیان این مطلب، افزود:« نیروهای پولیس در کندز برای تامین امنیت رسانهها در کندز، تلاشهای خود را نمودهاند و همیشه تدابیر لازم در پیوند به تامین امنیت رسانهها وخبرنگاران را در کندز گرفته اند. من اطمینان میدهیم که برای دفاع و تامین امنیت جان خبرنگاران و رسانهها در کندز اقدامات لازم در حال اجرا است».
با این حال مسوولان رسانهها در کندز به این نظر اند که ناامنی و تهدیدات، تاثیر منفی خود را مستقیم بالای کار زنان در رسانهها دارد و اگر موضوع تهدیدات از سوی طالبان را دولت وحامیان رسانهها جدی نگیرند، ژورنالیستان زن در کندز از کار خویش دست خواهند کشید و دیر نخواهد بود که ما شاهد کاهش حضور زنان رسانهای خواهیم بود، مشکلی که دستآوردهای حدود دو دهه از کار و فعالیت خبرنگاران زن در افغانستان را با چالش مواجه خواهد کرد.
گزارشگر: صدیقه شیرزی